Ciclul tehnologic

In constructia unui sistem de finisaj este foarte important sa se inteleaga ca exista nenumarati factori care contribuie la obtinerea unui rezultat pozitiv!

Pregatirea suprafetei ce trebuie finisata are un rol fundamental, deoarece ea indica tipul produselor ce trebuie utilizate, precum si numarul acestora. Sunt suprafete sintetice, cum ar fi PVC-ul spre exemplu, care necesita aplicarea unui singur produs, in ceea ce inseamna constructia sistemului de finisaj, dar sunt si alte tipuri de suprafete, cum ar fi cele metalice sau lemnoase, care necesita 2 pana la 5 produse complementare in constructia sistemului de finisaj. Pregatirea suprafetei presupune in primul rand o curatare de orice alte impuritati sau depuneri si in al doilea rand o tratare, care sa permita o buna adeziune a produsului chimic ce se afla in contact direct cu suprafata in cauza. Nu orice tip de rasina utilizata la fabricarea unui produs chimic, fie el grund sau email, va avea aderenta la orice tip de suprafata. De aceea trebuie cunoscute compatibilitatile dintre diversele suprafete si diversele rasini, in momentul definirii sistemului de finisaj dorit!

Produsele utilizate trebuie sa fie in primul rand compatibile intre diversele straturi de finisaj, avand grija, spre exemplu, ca un produs cu uscare lenta sa nu fie aplicat inaintea unui produs cu uscare rapida, decat in cazul in care s-ar dori obtinerea unui efect special numit "cracklé" uzitat in special in antichizari ! De asemenea, nu se va aplica un produs pe baza de solvent slab, peste un produs pe baza de solvent gras!

Conditiile de aplicare sunt de asemenea importante, atat din perspectiva mediului ambiant, cat si din perspectiva tehnologiei de aplicare a produselor!

Ceea ce este extrem de important este ca nu trebuie sa existe o diferenta mai mare de 5°C intre temperatura mediului ambiant, temperatura suprafetei de vopsit si temperatura produsului aplicat... si ca temperatura mediului ambiant nu ar trebui sa fie mai mica de 10° - 15°C, cand se lucreaza cu produse pe baza de solvent sau 18° - 24°C, cand se lucreaza cu produse pe baza de apa! Umiditatea relativa a mediului trebuie sa se incadreze intre 55% - 75%, pentru a putea obtine rezultate pozitive!

Tehnologia de aplicare depinde atat de caracteristicile fizico-chimice ale produselor ce se vor aplica, cat si de locul unde se aplica aceste produse ! Din aceasta perspectiva, tehnica de sprayere este si ramane cea mai versatila.

Daca mediul inconjurator este o hala industriala, dotata cu instalatii de ventilatie si exhaustare a gazelor de vopsitorie, tehnica de aplicare ar putea fi sprayere HVLP, Airmix sau Airless ! Daca mediul inconjurator este un santier industrial sau civil, tehnica de aplicare ar putea fi sprayere LVLP sau Aerograf!

Evident raman disponible si celelalte modalitati de aplicare a unui produs, respectiv prin pensulare, roluire manuala sau industriala (coil-coatings) sau chiar screen-printing, functie de tipul aplicatiei ce se doreste a fi utilizata!

 


site realizat de Web Design Bucuresti