Finisaj

Finisajul este acea interfata dintre Om si produs, adica aspectul subiectiv, care permite comercializarea produsului, inainte de perceptia functionalitatii sau utilitatii sale. Este acel feed-back subliminal care spune daca ne place sau nu! Este ceea ce diferentiaza la alegerea dintre doua produse similare, ca functionalitate si utilitate!

Finisajul difera prin cromatica, efect si textura! Practic sunt extrem de putine obiecte care ne inconjoara, care nu au nevoie de un finisaj realizat printr-o acoperire sau decoratiune industriala! De aceea, criteriile de urbanism si de design ale unui spatiu sau ale unui obiect au devenit aproape sinonime cu ideea de Finisaj!

Exista cateva discipline fundamentale care concura la realizarea unui finisaj de exceptie, respectiv:

  • Arhitectura/Designul - prin definirea proportiilor tehnice, armonioase, ale spatiului sau obiectului;
  • Constructiile/Productia - prin realizarea fizica a spatiului sau obiectului;
  • Artele Plastice - prin definirea cromaticei, efectului si texturei spatiului sau obiectului;
  • Ingineria Chimica - prin realizarea sistemului de finisaj;

Daca constructia/productia pune in valoare proiectul de arhitectura, la fel si ingineria chimica va pune in valoare proiectul plastic! La fel cum intre arhitectura/design si constructie/productie exista acea veriga intermediara numita proiectare, la fel intre proiectul plastic si ingineria chimica exista o veriga intermediara numita tehnologia aplicarii!

Eliminarea oricaruia dintre acesti 4 vectori, ce predefinesc creatia unui spatiu sau a unui obiect, conduce automat la kichi! Daca obiectul este util, functional, dar este un kichi, evident el nu va fi vandut! Ca urmare, finisajul, adica punerea in opera a proiectului plastic, este interfata reala catre comercializarea sa! Din aceasta cauza, finisajul poate reprezenta uneori o valoare mai mare, decat valoarea de productie bruta a unui spatiu sau a unui obiect! Cu cat finisajele sunt mai rafinate, deci pun accentul mai ales pe efect si pe textura, nu atat pe cromatica, cu atat societatea umana este considerata mai civilizata. Aceasta inseamna insa, ca finisajul devine tot mai mult si un gradient social, in acelasi timp!

 


site realizat de Web Design Bucuresti