Sprayerea manuala sau automata

Sprayerea se poate face cu pistoale conventionale, cu pistoale cu membrana, cu curgere turbionara de tip HVLP, cu pistoale cu curgere laminara de tip LVLP, cu pompe Airmix sau pompe Airless! In functie de tipul echipamentului ales va exista o anumita pierdere tehnologica, ce poate varia de la 120%, in cazul pistoalelor conventionale, pana la 7%, in cazul pistolului LVLP, Airmix sau Airless! De asemenea, tipul echipamentului indica si un anume regim de productivitate ce trebuie ales, functie de tipul si marimea obiectelor care se acopera! Daca finisajul este unul industrial, atunci se poate opta pentru un Airless, spre exemplu in cazul confectiilor metalice, daca finisajul este unul industrial, dar finisarea se face pe subansamble vizibile, atunci solutia ar putea fi aceea a unui pistol HVLP sau Airmix, functie de marimea suprafetei ce se vopseste. Daca suprafata este gata montata si accentul cade pe juxtapuneri cromatice, atunci solutia sprayerii este numai LVLP etc.

Cu exceptia pistolului LVLP care se leaga direct la un turbompresor, alimentat electric la 220V si care nu are nevoie de instalatii de ventilatie si exhaustare, celelalte echipamente de sprayere trebuie sa se lege la un compresor pe surub, dotat cu rezervor, uscator de aer si filtre de decantare. De asemenea, vopsirea trebuie facuta intr-o cabina de vopsit sau intr-un spatiu dotat cu instalatii de ventilatie si exhaustare, deoarece gazele de vopsitorie, formate ca urmare a aplicarii vopselelor cu presiune mare, trebuie eliminate!

Sprayerea automata presupune existenta unor masini dotate cu capete automate de sprayere fie de tip HVLP, fie LVLP unde fie se deplaseaza piese ce trebuie vopsita si capetele de sprayere sunt fixe, or se deplaseaza capetele de vopsire si piesa este fixa ! Asemenea masini sunt destinate productiei de serie a unor repere de subansamble ce trebuie acoperite cu grunduri, vopsele sau lacuri.

 


site realizat de Web Design Bucuresti